BO sociaal domein van 13 februari

Wat doet het verdwijnen van voorzieningen in dorpen met inwoners? Hoe organiseer je de informele zorg op initiatief van inwoners in dorpen en hoe doorbreken we armoede bij gezinnen in Groningen?

Tijdens het bestuurlijk overleg (BO) Sociaal Domein hebben we drie belangrijke thema’s besproken:

Verdwijnen van voorzieningen in dorpen

Dr. Suzan Christiaanse  van de Erasmus universiteit presenteerde over het effect van het verdwijnen van voorzieningen in dorpen. In haar onderzoek vond ze geen directe relatie tussen bevolkingskrimp en het sluiten van voorzieningen. Vaak verdwijnen voorzieningen door schaalvergroting, zoals een grotere supermarkt in een groter dorp, waardoor kleinere supermarkten in omliggende dorpen verdwijnen. Inwoners ervaren veranderpijn bij het verlies van voorzieningen, niet alleen vanwege de praktische gevolgen maar ook door de emotionele en sociale waarde die ze eraan hechten. Voorzieningen zijn plekken waar sociale contacten worden onderhouden en het verdwijnen ervan kan leiden tot een gevoel van isolatie. Dr. Christiaanse adviseerde om meer aandacht te hebben voor dorpen en omliggende gebieden, goed te luisteren naar inwoners die zich in de steek gelaten voelen en te investeren in co-creatie met de gemeenschap. Dit laatste helpt om begrip te krijgen, zowel bij inwoners als bij gemeenten.

Samenwerking informele zorg (DOS)

Vervolgens ging Groninger Dorpen in op de vraag hoe je samen kunt werken aan de organisatie van informele zorg in dorpen. Dit wordt de komende jaren steeds belangrijker. Netwerk Zorgzame Dorpen Groningen helpt initiatieven verbinden en versterken, zodat inwoners langer thuis kunnen blijven wonen. Goede samenwerking tussen gemeenten, zorgorganisaties en lokale initiatieven is cruciaal om deze zorg goed te organiseren en duurzaam in te richten.

Kansen voor kinderen en armoede bij gezinnen

Doorbreken van armoede bij gezinnen in Groningen is een ander belangrijk thema. Met het programma Kansen voor Kinderen willen ze (500) gezinnen helpen met het verbeteren van bestaanszekerheid en een beter toekomstperspectief. Ervaringsdeskundige buddy’s bieden intensieve ondersteuning en helpen gezinnen vooruit. Doorbraakteams zorgen voor maatwerkoplossingen als reguliere hulp niet genoeg is.

Het volgende bestuurlijk overleg sociaal domein is op 13 november 2025.